Dine tanker skaber din virkelighed

Et lille uddrag af min bog, Knæk koden til at skabe et liv du elsker.

Hvis du er en lille smule spirituelt anlagt, så vil du nok ikke anfægte at vores krop og sind hænger sammen. Hvis du er skeptisk, eller bare synes det lyder skørt, så vil jeg prøve at forklare det nærmere. Afmystificere det hele lidt.

Vi eksisterer kun, fordi der konstant sendes elektriske impulser rundt i kroppen. De får fx dit hjerte til at slå og dine muskler til at bevæge sig. Derudover benytter kroppen sig af en lang række såkaldte transmitterstoffer – man kan kalde dem signalstoffer. Hvert stof har sin funktion, og vores humør påvirkes af og påvirker hvilke stoffer der udskilles. Er man stresset, udskilles en øget mængde af bestemte stoffer, andre hvis man er glad osv.

Sådan som vi har det, vores humør eller sindstilstand er med andre ord kemisk bestemt. Tanker og følelser er elektrisk energi.

Nu skal det ikke blive for kringlet, men det er vigtigt med en lille forståelse for hvordan tingene hænger sammen for at forstå budskabet og redskaberne i bogen optimalt.

Så når jeg påstår at dine tanker skaber din virkelighed, er det fordi dine tanker sætter gang i en frigivelse af signalstoffer der så skaber en sindstilstand hos dig – fx vrede. Det kan være du tænker på noget der skete for nogle dage siden der gjorde dig vred, og alene tanken om det nu, vil skabe en følelse af vrede i dig igen. Lige sådan hvis du tænker på noget med glæde, sorg osv.

På den måde kan man egentlig sige, at du lever i fortiden hver eneste gang du tænker på noget der er sket, og som så sætter gang i en kaskade af elektriske impulser der enten påvirker dit humør positivt eller negativt. Husk på at det sker på et helt ubevidst plan, og det er faktisk en af de ting vi skal kigge på som noget af det første i bogen her. At blive bevidst om, hvilke tanker der fylder i os, og om de flytter os tættere på eller længere væk fra vores ønske om et rigt liv med glæde og overskud.

Et konkret eksempel:

Lad os sige at Hanne er blevet skilt og i forbindelse med salg af hus og fordeling af børn, har der været en masse skænderier og sammenstød med hendes eksmand. Det er nu 1½ år siden, og alt er faldet på plads. Men Hanne synes stadig at eksmanden opførte sig som en urimelig idiot, og måske har hun fuldstændig ret. Til sidst gav hun også afkald på nogle økonomiske gevinster bare for at få det overstået og få fred og ro i sit liv igen.

Hvis nogen spørger til det, bliver tonen i hendes stemme hurtigt oprevet og irriteret. Hun føler sig uretfærdigt behandlet, han burde være taknemmelig osv.

Alene tanken om alt det der skete får en masse vrede følelser i gang i hende. Der kommer et kemisk respons i kroppen fuldstændig som om hun stod i situationen igen.

Kroppen husker nemlig, og der skal ikke andet end tanker til for at sætte gang i reaktionen- den kemiske reaktion. Så lige nu styres hendes humør af fortiden. Lad os sige det er i telefonen på vej til arbejde hun har snakken om det med en veninde. Hun møder nok ikke ind på kontoret sådan helt smilende og overskudsagtig, vel? Mon Hannes humør og attitude blandt kollegaerne den dag spreder glæde og kaster gode, meningfulde og relationsskabende snakke med sig? Nok ikke særlig sandsynligt.

Hvis det bare er denne ene dag, så går det jo fint med det, vi kan jo alle sammen have en mindre god dag. Men hvis det går hen og bliver en del af hendes personlighed, lidt bitter, vred og i den dur, så bliver Hannes livskvalitet ikke ret god på den lange bane.

Hanne fanges i et ubevidst tankespind

Det værste her er, at hun formentlig ikke engang rigtig er klar over de mekanismer der er på spil. Hun sidder måske endda derhjemme og føler sig ensom og lidt forkert på en eller anden måde – og er oprigtig ked af, sådan som hendes liv udspiller sig. Følelsen af at være en anden end hun man virkelig gerne vil være, slider på energi, overskud og livsglæde.

Hun vil SÅ gerne bare være glad igen, smile og grine og føle sig inspireret til at komme op og starte dagen. Men det gør hun ikke, tværtimod. Det bliver en selvforstærkende spiral, for hendes indre kemiske signaler bliver over tid så vant til at udskilles så de modsvarer hendes dårlige humør, tristhed og vrede. Hendes tanker begynder også at fokusere og zoome ind på alt det omkring hende der kan bekræfte de følelser hun allerede har, og opfanger ikke rigtig alle de gode ting der trods alt også er i hendes liv.

Selvom det er et tænkt eksempel, så foregår de beskrevne virkningsmekanismer fuldstændig sådan der. Og det er vanvittig stærke, ubevidste kræfter der er på spil.

Dengang jeg selv havnede i fælden…

Nu har jeg selv stået i et brud inkl hussalg og samværsordningsudfordringer, og jeg må indrømme, at der faktisk var en del dårlig energi jeg blev ved med at vende tilbage til længe efter. Jeg følte faktisk ikke at jeg brokkede mig som sådan, synes bare at jeg fortalte min version af historien. Indtil jeg en dag pludselig blev bevidst om at uanset hvor berettigede (set fra mit synspunkt naturligvis) mine frustrationer osv. end måtte være, så bidrog de på ingen måde til noget positivt i mit liv nu. Jeg levede i fortiden hver gang jeg fortalte om alle urimelighederne, og de tog både mit fokus væk fra bare at være til stede her og nu.

Det er ikke fordi, man ikke gerne må snakke om alt det svære og måske urimelige, men bliv bevidst om hvilken historie du fortæller dig selv og andre, og hvilket ordvalg du benytter. Hvis du på en eller anden måde kommer til at være et “offer” i form af fx at have givet afkald på noget økonomisk, holder fast i at være blevet behandlet respektløst osv, så går dine følelser let i selvsving.

Tankerne fastholder følelserne og det tilhørende respons i hjernen og kroppen. På den dårlige måde.  Senere i bogen kommer jeg ind på de 2 tilstande vores krop kan være i, som hører til hhv. det sympatiske og parasympatiske nervesystem. Det handler om at vi enten er i overlevelsesmode eller i en mere rolig, kreativ tilstand. Det er ikke muligt at være begge steder på samme tid, så hvis du har været i en stressende periode af kortere eller længere varighed, så er din evne til at mærke dig selv og disse ubevidste tankemønstre meget nedsat- fordi din krop simpelthen ikke befinder sig ret meget i den tilstand hvor det bliver muligt.

Set i bakspejlet, så var det præcis sådan det var for mig – jeg var hamrende stresset og kørte med 200 km/t i overlevelsesmode. Jeg glæder mig til at lære dig hvordan du gør det ubevidste bevidst, så du har mulighed for at ændre det til lige præcis den person du gerne vil være.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *